Nov 17, 2023

Nautique focust op vrouwen in de jachtwereld

De laatste editie van Nautique staat helemaal in het teken van vrouwen in de jachtwereld. Het yachting magazine van Nederland vestigt met dit nummer de aandacht op het verschil in representatie in de wereld van de jachtbouw, een verschil dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Hoewel vrouwen steeds vaker gezien worden aan boord of in de werven van bekende scheepsbouwers, zijn het vaak de mannen die een podium krijgen en hun verhaal mogen delen. Nautique geeft in deze vijfde editie van het jaar een platform aan vrouwelijke liefhebbers van jachten en de watersport. 

Zo komt zeilster Rosalin Kuiper aan het woord, de enige vrouwelijke en Nederlandse zeilster die The Ocean Race dit jaar helemaal zeilde. Zij vertelt over hoe het is om als professionele zeilster in een mannenwereld te werken én haar ambities om hier verandering in te brengen: “Als je kijkt naar deelnemers en zeilers, naar wie er rondloopt, wie zeilt en wie de baas zijn van een campagne, dan is het eigenlijk 90 procent man. En dat merk je ook in zeilteams. Ik vind dat we daar stappen in kunnen maken.” 

Maar ze vertelt ook over hoe gender tijdens een zware race totaal geen rol meer speelt: “Je bent in de natuur en dat betekent dat je volgens de regels van de natuur leeft. Op het land hebben wij van alles bedacht zoals verschillende toiletten, dingen die wij normaal vinden. Maar op zee gelden die helemaal niet omdat je allemaal dezelfde regels volgt: je bent allemaal gewoon mens.” 

Daarnaast introduceert het blad een nieuwe columniste: Hanneke Beers. Deze yachting-journalist vliegt al sinds de jaren 90 de wereld rond om aan boord te stappen van alles dat zeilt en zal de Nautique-lezer in de komende edities vermaken met haar interessante verhalen en overpeinzingen. 

Deze vijfde editie van Nautique toont de progressiviteit en uniciteit van het blad en bewijst dat het magazine na 25 jaar – en meer dan honderd edities verder – nog altijd naar vernieuwing streeft.