Mar 21, 2024

Panorama onthult in samenwerking met Vrije Vogels schokkende feiten over de beruchte zwemleraar Benno L.

De Bossche zwemleraar Benno L. heeft opnieuw meerdere kinderen ernstig misbruikt, nu in Duitsland. Dat onthulde Panorama op woensdag 20 maart 2024 in samenwerking met internetplatform Vrije Vogels van Sven van der Meulen.

Vijftien jaar geleden bleek dat Benno L. zich had vergrepen aan 57 kinderen, waarna hij persona non grata werd in Nederland. Hij vertrok na het uitzitten van zijn celstraf naar Duitsland, waar hij onder een valse naam - Hans Peter - een nieuw leven probeerde op te bouwen. Over de grens wist hij het vertrouwen te winnen van twee gezinnen, waarvan hij de dochters misbruikte. Een van de meisjes was pas 5 jaar oud.

Na klachten bij jeugdhulp en op de school van de dochters werd ‘Hans Peter L.’ in mei 2022 gearresteerd. Bij de eerste huiszoeking werd een overvloed aan zelfgemaakt bewijsmateriaal gevonden. Een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. 

In Duitsland hadden ze lange tijd geen flauw idee dat het om Benno L. ging, die in Nederland ook al jaren had vastgezeten voor ernstig kindermisbruik.

Samenwerking Vrije Vogels


De onthullingen over Benno L. worden uitgebreid gedaan in het coverartikel van Panorama 12, evenals in een video van Vrije Vogels. Het nieuws is bovendien breed opgepakt door tal van grote mediakanalen. 

Al sinds 2022 werkt Panorama op regelmatige basis samen met de oprichter van het YouTube-kanaal Vrije Vogels. De opkomende misdaadjournalist Sven van der Meulen maakt video’s over zijn eigen onderzoeken rondom schimmige praktijken in Nederland. Met Panorama maakte hij eerder reportages over het kopen van wapens en het gebrek aan beveiliging op luchthaven Schiphol.